Tatăl anului

Cumpărarea unei mașini de lux în ediție limitată de 28 de milioane de dolari nu este la îndemâna tuturor. Însă un tată vietnamez a decis să ia lucrurile în propriile mâini și să construiască de la zero o replică funcțională în miniatură a Rolls-Royce Boat Tail.

Faceți cunoștință cu Trương Văn Đạo, unicul proprietar al ND Woodworking Art, un atelier de lemn și canal YouTube care îl surprinde pe Văn Đạo în acțiune în timp ce construiește replici în miniatură ale celor mai căutate automobile din lume. Anul trecut, Văn Đạo a construit din lemn un Lamborghini Sian de dimensiuni mici, cu uși tip fluture și un tren electric. 

De data aceasta, a decis să crească miza și să construiască ceea ce este considerată drept cea mai scumpă mașină de pe piață – Rolls-Royce Boat Tail. 

Replica lui Văn Đạo a mașinii Boat Tail nu reduce Grand Tourer-ul la o simplă replică. Aceasta vine cu uși care se deschid, faruri funcționale și capacități reale de conducere (nu, nu vine cu un V12 ca originalul).

Ca și o cireșă de pe tort, portbagajul fluture se deschide pentru a dezvălui un set de pahare, niște cutii de suc și un loc în care să pui o umbrelă în timp ce bei suc de portocale.

Procesul de construcție al unei replici este unul plin de migală și durează câteva luni. Văn Đạo începe prin a alege bucățile mari de lemn care alcătuiesc masa totală a mașinii și a le tăia cu un ferăstrău pentru a le face să semene cu originalul.

Munca depusă pentru această mașină este una impresionantă. Tatăl folosește diferite tipuri de lemn, de la un lemn mai deschis pentru caroserie și interioare până la lemn mai închis pentru detalii precum grilele, părțile planșei de bord și chiar statueta Spirit of Ecstasy care stă pe capota mașinii! La final întregul vehicul primește un strat de lac.

Povestea are un final înduioșător, în care Văn Đạo și fiul său încearcă mașina la o tură și se opresc să savureze sucul din portbagajul mașinii.