Pe timp de noapte, necesitatea folosirii luminilor de întâlnire apare în situaţia în care urmează să vă intersectaţi cu un alt autovehicul care vine din contrasens.
Esenţialul este să ştii când se folosesc luminile din dotare pentru fiecare autovehicul…..La activarea lor (faza scurtă/lungă, lumini de ceaţă) se vor aprinde şi nişte martori în bord, aşa că nu e nevoie să cobori din maşină pentru a verifica dacă sau aprins.
Aceasta se poate activa din greşeală fiindcă folosim destul de des manena de semnalizare.
Legislaţia spune că distanţa la care acestea trebuie aprinse să fie de minimum 200 de metri.
Luminile de întâlnire trebuie activate cu cel puţin 100 de metri înainte de maşina din faţă care circulă pe acelaşi sens.
În circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E) şoferii sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire.
Luminile de întâlnire sau faza scurtă, sunt în mod obligatoriu folosite pe timp de zi, indiferent că vă aflaţi pe drumuri naţionale, europene sau pe autostrăzi.
Luminile de ceaţă se folosesc exclusiv când condiţiile de afară impun acest lucru.
Deplasarea cu luminile de ceaţăa pornite în conditii meteorologice care nu impun acest aspect duce la sancţionarea cu 4-5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare.
Rolul lor este foarte important pentru că, în condiţii de ceaţă, sunt singurele elemente care fac vizibilă din timp maşina pentru ceilalţi şoferi.